miercuri, 4 mai 2011

http://www.youtube.com/watch?v=RuNYOXTuS_g

Dolphins

» Delfinii sunt cele mai inteligente mamifere marine. Ei traiesc in grupuri, in toate oceanele lumii dar se gasesc in mod special in Oceanul Atlantic si cel Pacific. Desi isi petrec foarte mult timp in ape, delfinii sunt nevoiti sa iasa la suprafata pentru a respira.
» Corpul lor este alunecos si are culoarea gri. In Oceanul Pacific traiesc delfinii pestriti (patati) care se deosebesc de ceilalti datorita faptului ca au niste pete pe ei.

» Delfinii sunt neobisnuit de prietenosi cu oamenii si sunt interesati de actiunile pe care acestia le fac. Oamenii de stiinta considera ca legatura dintre om si delfin poate creea o punte de comunicare intre noi si lumea de sub ape.




  • Despre delfini
    » Lungimea unui delfin la maturitate depaseste 1,2 metri dar poate fi si mai lung. Cantaresc intre 60 si 600 de kg.
    » Delfinul are intre 12 si 200 de colti si nu isi pierde nici unul pe intreaga durata a vietii.
    » Poate sari din apa si pana la 6 metri.
    » Delfinii pot privi cu un ochi intr-o parte si in acelasi timp cu celalalt ochi privesc intr-o alta directie.
    » Nu se sperie de furtuni deoarece le place foarte mult in mare agitata.
    » Sunt foarte jucausi. Jocurile ocupa mult din timpul delfinilor.








  • » Se hranesc, indeosebi noaptea, cu pesti si cu calamar. Isi folosesc sonarul pentru a descoperi pestii ascunsi in nisip. Delfinii sunt vanatori extraordinari. Pot sa survoleze chiar si apele putin adanci si pot ataca chiar si animalele care stau pe marginea apelor. Cand ataca in haita pastreaza liniste. Sunt iuti si agili. Cand vad mai multi pesti intr-un loc ii aduna in bancuri foarte restranse, dupa care inhata pestii unul cate unul.

    » Delfinii inoata repede ceea ce ii protejeaza de posibilii pradatori. Sunt foarte protectori unii cu ceilalti. In cazul in care sunt atacati de pradatori formeaza manunchiuri de mai multi delfini pentru a se putea apara mai bine. Cand o femela este pe cale sa nasca, pentru a o proteja, ceilalti delfini fac un zid in preajma ei, de jur imprejur.

    » Cel mai mare delfin se numeste Orca si i se mai spune balena ucigasa. Poate atinge 10 metri lungime dar si o greutate de circa 7 tone. Desi este atat de imensa, Orca poate atinge viteze de 45 km/h. Acesti delfini mai sunt numiti si "lupii marilor". Se hranesc cu pinguini, pesti, lei de mare, dar si cu alte vietati. Femelele conduc vanatoarea si ataca primele, apoi masculii sunt cei care dau lovitura de gratie vanatului. Sunt adevarati ucigasi.
     













  • sursa: descopera.net
  • Povestea Sirenei

    SIRENE

     In aceasta pagina au fost integrate informatii din pagina:
    http://www.mysteriousbritain.co.uk/folklore/mermaids.html
     

    POVESTI DESPRE SIRENE EXISTA DE SECOLE SI FORMEAZA O MARE PARTE A FOLCLORULUI DESPRE FIINTE SUPRANATURALE ACVATICE, MAI ALES IN JURUL REGIUNILOR DE COASTA ALE ANGLIEI CUM AR FI CORNWALL SAU INSULELE NORDICE DIN SCOTIA. VEDEREA SIRENELOR A FOST CONSIDERATA SEMN RAU, PREVESTIND FURTUNI SI MARE ZBUCIUMATA. EXISTA NUMEROASE POVESTIRI CARE DESCRIU INTERACTIUNEA LOR CU OAMENII.

    Descrierea sirenelor este foarte asemanatoare din Cornwall pana la Hebridele Exterioare. De regula partea superioara a trupului era a unei femei frumoase cu par lung, iar partea de la brau in jos era ca de peste. In multe dintre descrierile clasice, sirenele stau pe o stanca aproape de mal, fluturandu-si parul, cantand dulce si admirandu-si frumusetea intr-o oglinda pe care o tin in mana. Cantecul lor frumos ademeneste barbatii cam ca in cazul sirenelor antice si nefericitele victime erau ori inecate, deportate in lumea lor sau mancate in adancimile marii. Piatra-Sirenelor este un asemena loc langa Lamorna, la capatul estic al Cornwall-ului. Acesta era un loc bantuit de sirene care le canta pescarilor, ademenindu-i spre moarte. Cateodata sirenele sunt atrase afara din apa de vreun cantec deosebit. O sirena din Zennor in Cornwall l-a revendicat pe Mathew Trewella datorita vocii lui frumoase.

    In anumite povestiri sirenele sunt mult mai binevoitoare si au abilitatea de a acorda puteri magice, dar de obicei este un pret mare de platit pentru asta. In ,,POVESTEA LUI LOTEY SI SIRENA" (Bothrell, ,,POVESTI TRADITIONALE DIN VESTUL CORNWALL-ULUI"), Lotey, un pescar gaseste o sirena esuata pe tarm in timp ce se plimba pe plaja. El o ajuta sa ajunga inapoi in mare si ea ii ofera indeplinirea a trei dorinte. El alege puterea de a desface vraji, puterea de a supune spirite pentru binele colectiv si aceste puteri sa treaca de la el la urmasii lui. Ea ii indeplineste dorintele dar aproape il trage in apa; doar fluturand un stilet inaintea ei (creaturile supranaturale sunt de obicei ingrozite de fier) il lasa din stransoare. Dupa noua ani in care si-a folosit puterile sirena se intoarce dupa el si il ia in adancuri. De atunci la fiecare noua ani unul din descendentii lui s-a spus ca a pierit pe mare.

    Desi cele mai multe povestiri descriu sirenele ca fiind dependente de mare, ele nu stau numai in apele marine si exista cateva relatari despre sirene care bantuie rauri si lacuri adanci. Iazul-sirenelor, mai jos de Kinder Downfall in Derbyshire este o astfel de locatie. Sirena apare aici la a anumita data si are de obicei o natura inselatoare. Black Mere, langa Leek in Staffordshire era de asemenea crezut a fi un loc unde locuia o sirena. Este posibil ca termenul ,,sirena"sa descrie o gama mai larga de creaturi acvatice supranaturale.
    Exista credinta in creaturi jumatate peste, jumatate om de mii de ani. Prima referinta la aceste fiinte o gasim in forma zeului Oannes, care era stapanul apelor, adorat la inceputul civilizatiei in stravechiul Babilon. Mai sunt cativa asemena zei cu coada de peste, dar sirena clasica cunoscuta in Anglia este mai probabil derivata din folclorul celtic, folclor si povestiri din zonele de langa mare, in locuri unde oameni erau in contact cu marea ca parte a vietii de zi cu zi.

    Au fost cateva aparitii actuale ale sirenelor in ultimele sute de ani, chiar in secolul 20, mai ales in locurile unde vechile traditii se sting greu. In nordul Golfului Sandwood in nordul Scotiei s-a crezut mult timp ca sunt sirene, fiind raportate aparitii cel mai recent in secolul 19, azi zona are reputatia de a fi sediul unui alt fenomen, probabil inrudita intr-un fel cu mai vechile aparitii. Desi aceste aparitii nu prea au credibilitate, pot fi inrudite cu acelasi mecanism care face oamenii sa vada fantome, caini negri etc...

    *********************************

    Photos